почетна / Author Archives: webadmin (page 5)

Author Archives: webadmin

OPM организираше три регионални семинари

OPM во месец јуни организира три регионални семинари во: Кочани (09.јуни 2011 г.), Гостивар (20.јуни 2011г.) и Охрид (29 јуни,2011 г.). Целта на одржувањето на семинарите е имплементација на Правилникот за детски играчки заради пласман на  детски играчки кои не ...

повеќе »

Известување во врска со новиот Закон за домување!

Организацијата на потрошувачи на Македонија за ваши потреби и полесно разбирање на новиот Закон за домување испечати „Водич за управување со станбени згради“. На страна 5 од водичот пишува дека договорот за заемни односи треба да биде потпишан од сите ...

повеќе »

Одбележување на 15ти Март – Светски ден на правата на потрошувачите – 2013

Оваа година 15 Март – Светскиот ден на правата на потрошувачите се одбележа под мотото: „Заштита на потрошувачките права!” На настанот учествуваа претставници на Министерството за економија, Државниот пазарен инспекторат, Агенција за храна и ветеринарство, Агенција за електронски комуникации, Дирекција  ...

повеќе »

15 март – Светски ден на правата на потрошувачите – 2011

Зачетоците на потрошувачката политика  датираат од 1962 година , кога во Соединетите американски држави  претседателот Џон Кенеди им се обрати на потрошувачите. Преку ОЕЦД потрошувачкото движење преоѓа во континентална Европа, поттикнувајќи ги  највлијателните држави да развијат сопствена потрошувачка политика. Европската комисија  во 1975 година со својата прва програма за потрошувачката политика ги промовираше петте ,,основни права‘‘ за кои зборувал и претседателот Кенеди и тоа:

повеќе »

Потрошувачка политика во Р. Македонија

На ден 11.11.2010 година во хотел Карпош во Скопје се одржа обука на тема: ,,Потрошувачка политика во Република Македонија‘‘. На обуката присуствуваа претставници од ОПМ, Министерство за економија -Oдделение за заштита на потрошувачи и општините : Кочани, Неготино, Прилеп, Струмица, ...

повеќе »

ОПМ – Народен правобранител – Т-мобиле

Почитувани потрошувачи ! Организација на потрошувачите на Македонија поднесе иницијатива до Народниот правобранител за спогодбено обештетување на потрошувачите кои од страна на мобилниот оператор Т-мобиле незаконски им се тарифирани импулси поради активирање на услугата говорно сандаче. Имено Врховниот суд на ...

повеќе »