Home / Tag: Consumers International

Tag Archives: Consumers International

15 март – Светски ден на правата на потрошувачите – 2011

Зачетоците на потрошувачката политика  датираат од 1962 година , кога во Соединетите американски држави  претседателот Џон Кенеди им се обрати на потрошувачите. Преку ОЕЦД потрошувачкото движење преоѓа во континентална Европа, поттикнувајќи ги  највлијателните држави да развијат сопствена потрошувачка политика. Европската комисија  во 1975 година со својата прва програма за потрошувачката политика ги промовираше петте ,,основни права‘‘ за кои зборувал и претседателот Кенеди и тоа:

Read More »