Home / Политиката за колачиња

Политиката за колачиња

ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ НА МАКЕДОНИЈА – ОПМ  (https://opm.org.mk)

 

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки што веб страницата која ја посетувате ги поставува на Вашиот компјутер или мобилен уред заради чување на информации за вашата посета. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите истата веб страница. Колачињата се „пасивни“ бидејќи содржат информации кои вашиот пребарувач може да ги поврати, но не содржат програми, вируси или малициозен софтвер. Колачињата обично истекуваат по одреден временски период, кој може да биде во траење од неколку минути до повеќе од една година.

Постојат разни видови колачиња и тие обично се сортираат според времетраењето, доменот на кој припаѓаат и намената (целта):

Колачињата според времетраењето може да се поделат во две категории: „за време на сесијата“ и „трајни (упорни)“.

  • Колачињата „за време на сесијата“ се привремени и се бришат кога ќе го затворите пребарувачот или по одреден период на неактивност.
  • „Трајните“ колачиња остануваат на вашиот компјутер до датумот на истекување/времето утврдено од креаторот на колачињата.

Колачињата според доменот на кој припаѓаат, се поделени на:

  • Колачиња кои се поставени од сопственикот на доменот што се посетува и
  • Колачиња кои се поставени од трети страни, од друг домен различен од оној што го посетил корисникот.

Повеќе информации за видот на колачињата што ги поставува Организацијата на потрошувачите на Македонија (во натамошниот текст: ОПМ) според намената (целта) може да прочитате во делот „Колачиња што ги поставуваме“.

Што прават колачињата?

Колачињата можат да содржат многу видови информации за вашата посета на одредена веб страница, но најчесто се користат за чување на избраните преференции, како што се јазик, големина на фонт, содржина на кошничката, поставки за приватноста и состојба на најавување. Колачињата не содржат лични или приватни податоци за вас, но можат да соберат информации за вашите навики на пребарување. Во најголем дел, колачињата го подобруваат вашето корисничко искуство со пребарувањето со тоа што спречуваат постојано да ја одбирате истата опција секогаш кога посетувате некоја страница.

Меѓутоа, веб страниците исто така користат колачиња кои служат за рекламирање согласно вашите интереси врз основа на избраните преференции или содржината на страниците што сте ги посетиле. Од овие причини, некои веб корисници ги бришат или одбиваат одредени типови на колачиња, односно колачиња од одредени страници.

Дали можете да ги избришете колачињата?

Да, можете да ги прегледате колачињата зачувани на Вашиот компјутер и да ги избришете некои или сите. Сепак, секој пребарувач има различна постапка за таа цел.

Имајте предвид дека во некои случаи, бришењето на колачиња ќе влијае на Вашето корисничко искуство при повторна посета на некоја страница. На пример, можеби ќе бидете принудени повторно да се најавите, или предметите додадени во вашата кошничка ќе исчезнат.

Дали можете да го поставите пребарувачот да ги блокира колачињата?

Да, повеќето пребарувачи Ви дозволуваат да наведете кои видови колачиња ги прифаќате или ќе ги одбиете сите колачиња. Бидејќи секој пребарувач е различен, еве неколку од најчестите:

За да го оневозможите следењето од Google Analytics на сите веб страници, посетете ја https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

При посета на некои страници може да видите порака за предупредување која Ви препорачува да ги прифатите колачињата заради оптимално искуство со пребарувањето.

Како ги користиме колачињата?

Ние ги користиме колачињата на различни начини со цел да го подобриме Вашето корисничко искуство на нашата страница. Деталите се наведени подолу.

Колачиња што ги поставуваме

Неопходни Неопходните колачиња овозможуваат веб страницата да биде употреблива, односно ги овозможуваат основните функции, како што се навигација на страницата и пристап до заштитените подрачја. Без овие колачиња веб страницата не може да функционира правилно.
Преференцијални Преференцијални колачиња овозможуваат веб страница да запомни информации што го менуваат начинот на однесување или изгледот на веб страницата, како на пример префериран јазик или регионот во кој се наоѓате.
Статистички Статистичките колачиња им помагаат на сопствениците на веб страниците да разберат како посетителите комуницираат со веб страницата со собирање и анонимно пријавување на податоците.
Маркетинг Маркетинг колачињата се користат за следење на посетителите преку веб страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и го интересираат корисникот, а што е воедно важно за огласувачите како трети страни.

 

  • Повеќето колачиња што ќе ги сретнете при пребарување на веб страницата на ОПМ се сметаат за колачиња на „трети страни“. Ова значи дека веб страницата на ОПМ користи функции обезбедени од надворешни провајдери, како што се Google и Facebook кои ги поставуваат колачињата. Колачињата од трети страни сами по себе не се поразлични од колачињата поставени од ОПМ. Единственото нешто што треба да се има предвид е дека надворешниот провајдер, а не ОПМ, одредува кој тип на податоци се зачувуваат и како се користат.
  • Најчестиот вид колачиња што се користи на веб страницата на ОПМ се поставени од Google Analytics, кои ни обезбедуваат статистички податоци за трендовите на користење и ни помагаат во донесувањето на одлуки за тоа кои видови на содржини се најпопуларни.

Колачиња кои се користат од страна на ОПМ

Неопходни колачиња поставени од ОПМ

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
_grecaptcha opm.org.mk Се користи за да се направи разлика помеѓу луѓе и ботови. Ова колаче е корисно за веб страницата, за да се направат валидни извештаи за користењето на нивната веб страница. Постојани
cookielawinfo-checkbox-advertisement opm.org.mk Се користи за да одреди дали корисникот ја прифатил категоријата маркетинг на банерот за колачиња. Ова колаче е неопходно за усогласеност на веб-страницата со GDPR/ЗЗЛП. 1 година
cookielawinfo-checkbox-analytics opm.org.mk Се користи за да одреди дали корисникот ја прифатил категорија статистика на банерот за колачиња. Ова колаче е неопходно за усогласеност на веб-страницата со GDPR/ЗЗЛП. 1 година
cookielawinfo-checkbox-functional opm.org.mk Се користи за да одреди дали корисникот го прифатил полето за согласност за колачиња. 1 година
cookielawinfo-checkbox-necessary opm.org.mk Се користи за да одреди дали корисникот го прифатил полето за согласност за колачиња. 1 година
cookielawinfo-checkbox- performance opm.org.mk Го зачувува статусот на согласноста за колачињата на корисникот за тековниот домен 1 година

 

Неопходни колачиња поставени од трети страни

_GRECAPTCHA google.com Се користи за да се направи разлика помеѓу луѓе и ботови. Ова колаче е корисно за веб страницата, за да се направат валидни извештаи за користењето на нивната веб страница. 179 дена
CONSENT google.com Се користи за откривање дали посетителот ја прифатил категоријата за маркетинг во банерот за колачиња. Ова колаче е неопходно за усогласеност со GDPR на веб страницата. 2 години
CONSENT youtube.com Се користи за откривање дали посетителот ја прифатил категоријата за маркетинг во банерот за колачиња. Ова колаче е неопходно за усогласеност со GDPR на веб страницата. 2 години
rc::a google.com Се користи за да се направи разлика помеѓу луѓе и ботови. Ова колаче е корисно за веб страницата, за да се направат валидни извештаи за користењето на нивната веб страница. Постојани
rc::b google.com Се користи за да се направи разлика помеѓу луѓе и ботови. За време на сесијата
rc::c google.com Се користи за да се направи разлика помеѓу луѓе и ботови. За време на сесијата
rc::d-15# google.com Се користи за да се направи разлика помеѓу луѓе и ботови. Постојани

 

Статистички колачиња поставени од трети страни

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
_ga opm.org.mk Регистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата. 2 години
_gat opm.org.mk Го користи Google Analytics за следење на стапката на барања 1 ден
_gid opm.org.mk Регистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата. 1 ден
_pk_id# opm.org.mk Собира статистика за посетите на корисникот на веб страницата, како што се бројот на посети, просечното време поминато на веб страницата и кои страници се прочитани. 1 година
_pk_ses# opm.org.mk Го користи платформата Piwik Analytics за следење на барањата за страниците од посетителот за време на сесијата 1 ден

 

Маркетинг колачиња поставени од страни на ОПМ

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
fbssls_ opm.org.mk Собира податоци за користењето на системот за коментари од страна на посетителот на веб страницата и кои блогови/статии посетителот ги прочитал. Ова може да послужи за цели на рекламирање. За време на сесијата

 

Маркетинг колачиња поставени од трети страни

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
i/jot twitter.com Поставува уникатен ID за посетителот, кој им овозможува на трети лица огласувачи да го таргетираат посетителот со релевантна реклама. Оваа услуга за упарување ја обезбедува трета страна огласувачи, што го олеснува наддавањето во реално време за огласувачите. За време на сесијата
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com Се обидува да го процени протокот на корисниците (податочен пренос и потребни ресурси) на веб страницата на која се интегрирани видеа од YouTube. 179 дена
YSC youtube.com Регистрира единствен ИД за водење на статистика за видеата од YouTube прегледани од корисникот За време на сесијата
yt.innertube::nextId youtube.com Регистрира единствен ИД за водење на статистика за видеата од YouTube прегледани од корисникот Трајно
yt.innertube::requests youtube.com Регистрира единствен ИД за водење на статистика за видеата од YouTube прегледани од корисникот Трајно
ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-cast-available youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-cast-installed youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-connected-devices youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-device-id youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-fast-check-period youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-session-app youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно
yt-remote-session-name youtube.com Ги зачувува поставки за видео плеер на корисникот со помош на вградени видеа на YouTube Трајно

 

Некатегоризирани колачиња поставени од ОПМ

Назив на колачето Кој го поставува Опис и цел Период на траење
cookielawinfo-checkbox-others opm.org.mk Ја зачувува состојбата на согласноста за колачињата на корисникот за тековниот домен 1 година

 

 Ако имате какви било прашања или проблеми, ве молиме контактирајте нѐ на следната електронска адреса: opm@opm.org.mk