Home / Mile21 / Список на зелени совети за возење

Список на зелени совети за возење

Брзините треба соодветно да се менуваат

Брзините треба соодветно да се менуваат

Влијание на потрошувачката на гориво 10 – 50%

Накратко
Возете со моторот вклучен во правилна брзина (вртежи во минута), менувајќи во поголема брзина колку што е можно поскоро.

Краток извештај
Ако возите во градот со брзина помеѓу 30 и 60 km на час (да земеме предвид просечно 50 km на час) и секогаш ја одржувате втората брзина без да ја користите третата или четвртата, можете да потрошите 25% повеќе гориво, затоа не бидете мрзеливи! При возење на автопат, користете ја 5-тата (или 6-тата) веднаш штом е можно, бидејќи со брзина од 90 km/ч може да заштедите 30%, со 120 km на час до 50% (ова е многу зависно од вашиот мотор, 50% е максимум).

Овој совет се однесува на автомобили со внатрешно согорување

Возете со најефикасната брзина!

Возете со најефикасната брзина!

Влијание на потрошувачката на гориво 6 – 24%

Накратко  
Покрај поголемата безбедност, возењето со 110 km на час, наместо со 130 km на час, може да ви помогне да заштедите до 6-24% гориво (без да загубите многу време!).

Краток извештај
Општо, над 90 km на час, за секои 10 km на час повеќе, автомобилот троши помеѓу 3 и 10% повеќе. За електричните автомобили, брзината има поголем ефект: помеѓу 8 и 12% на 10 km на час на автопатот.

Овој совет се однесува за сите автомобили

Дали вршите периодично одржување?

Дали вршите периодично одржување?

Влијание на потрошувачката на гориво 3.5 – 10%

Накратко
Ако основните компоненти на системот за палење, вбризгување и гориво не работат со совршена ефикасност, потрошувачката исто така може да се зголеми за 3,5-10%.

Краток извештај
Периодичното одржување предложено од производителот, дури и по гарантниот период, овозможува одржување на ефикасноста на моторот и минимизирање на потрошувачката.

Овој совет се однесува за сите автомобили

Користете ја климатизацијата само доколку е потребно или ако не е премногу топло користете ја вентилацијата!

Користете ја климатизацијата само доколку е потребно или ако не е премногу топло користете ја вентилацијата!

Влијание на потрошувачката на гориво 3.5 – 10%

Накратко
Кога започнувате патување, возете 5 минути со отворени прозорци. Потоа затворете ги прозорците, особено при големи брзини, бидејќи за разлика од она кое можеби го мислите, тоа придонесува вашиот автомобил да троши дури и повеќе отколку кога возите со вклучен клима уред!

Краток извештај
Не заборавајте да го исклучите климатизерот 5 минути пред да стигнете до вашата дестинација, со вклучена вентилација на високо ниво. На овој начин се зголемува ладењето (со минимизирање на потрошувачката), се избегнува формирање на мувла во системот (заради испарувањето на влагата) и се избегнува повторно стартување на моторот со вклучена климатизација. Исто така, изберете ја поставената температура паметно: не правете голема разлика со надворешната температура.

Овој совет се однесува за сите автомобили

Одржувајте редовен стил на возење и избегнувајте непотребно забрзување и забавување!

Одржувајте редовен стил на возење и избегнувајте непотребно забрзување и забавување!

Влијание на потрошувачката на гориво 7 – 38%

Накратко
Возењето во сообраќај со постојано запирање и тргнување може да доведе до 38% поголема потрошувачка на гориво!

Краток извештај
На пример, можете да избегнете непотребно запирање и стартување со забавување додека се приближувате до црвениот семафор за да стигнете до клучката во исто време кога светлото се менува во зелено.  Возете  со колку што е можно пониска брзина, не ја притискајте педалата. Ако не сте први во колоната, користете го системот за стартување / запирање. Минимизирање на запирањето може да заштеди до 10%

Овој совет се однесува за сите автомобили

Исклучете го моторот во случај на продолжени запирања!

Исклучете го моторот во случај на продолжени запирања!

Влијание на потрошувачката на гориво до 10%

Накратко
Ако се најдете заглавени во сообраќаен метеж или на железнички премин, исклучете го и повторно стартувајте го моторот наместо да го одржувате во неутрален режим повеќе од 2 или 3 минути.

Краток извештај
Ако очекувате да бидете во мирување подолго од 20 секунди, корисно е да го исклучите моторот. Потрошувачката на гориво кога  сте во мирување е околу 0,5 литри на час.

Овој совет се однесува за автомобили со внатрешно согорување

Минимизирајте го непотребниот товар на вашиот автомобил!

Минимизирајте го непотребниот товар на вашиот автомобил!

Влијание на потрошувачката на гориво 6-7%

Накратко
Ако во возило со просечна маса од 1500 kg носите товар од 100 kg, при возење низ град, може да забележите зголемување на потрошувачката од 6-7%!

Краток извештај
Потежок автомобил повеќе енергија за тркалање. Покрај тоа, се троши и повеќе енергија за да се постигне потребната брзина. Избегнувајте непотребен товар, особено во градот.
Овој совет се однесува за сите автомобили

Покривот на возилото треба да биде слободен!

Покривот на возилото треба да биде слободен!

Влијание на потрошувачката на гориво 5-8%

Накратко
Багажот, држачите за скии и преголемите антени можат да ја нарушат аеродинамиката на возилото и можат да доведат до зголемување на потрошувачката помеѓу 5% и 8%.

Краток извештај
Избегнувајте да поставувате багаж на покривот, а доколку тоа не е можно, обидете се да го сторите тоа на најдобар можен начин, т.е. со најнискиот дел напред, а највисокиот позади. Ако багажот на покривот е лошо распореден, потрошувачката на автомобилот може да се зголеми до 15%.

Овој совет се однесува за сите автомобили

Проверете дали гумите се деформирани!

Проверете дали гумите се деформирани!

Влијание на потрошувачката на гориво 2-6%

Накратко
Издишана гума или гума со понизок притисок од оптималниот, ја зголемува потрошувачката на гориво и го скратува векот на траење на самата гума. Гумите вообичаено губат притисок за вредност од 0,2 bar на секои 2 или 3 месеци и при секое намалување на температурата за 10 степени.

Краток извештај
85% од сите значителни загуби на притисок се т.н. „мали“ загуби, кои се распределени низ времето и затоа не можат лесно и веднаш да се препознаат. Кога имате намера да возите долги релации или при голема оптовареност на возилото, за притисокот во гумите користете вредност „автопат“. Потрошувачката на гориво се зголемува за 1-2% на секои 0,2 bar понизок притисок во пневматиците. При избор на нови пневматици, изберете пневматици со енергетска ознака А или В.

Овој совет се однесува за сите автомобили

Дали ги проверивте воздушните филтри?

Дали ги проверивте воздушните филтри?

Влијание на потрошувачката на гориво 2.5-10%

Накратко
Затнувањето на филтерот предизвикува зголемување на потрошувачката до 10%

Краток извештај
Филтрите за воздух треба периодично да се менуваат или чистат. Затнувањето на филтерот од 5% предизвикува зголемување на потрошувачката од околу 2,5%.

Овој совет се однесува за автомобили со внатрешно согорување

Периодично менувајте го маслото за подмачкување!

Периодично менувајте го маслото за подмачкување!

Влијание на потрошувачката на гориво 1-3%

Накратко
Не заборавајте маслото периодично да го заменувате. Тоа е од суштинско значење за трајноста на моторот. За да изберете тип на масло кое ќе се користи, строго следете ги упатствата вклучени во прирачникот за одржување на автомобилот (исто така и во однос на вискозитетот на маслото).

Краток извештај
Променете го маслото земајќи ги предвид индикациите на производителот, обично на секои 20-30 илјади километри. Бескорисно е да се менува почесто. Исто така, проверете го нивото најмалку на секои 6 месеци, бидејќи прекумерната потрошувачка на масло изискува проверка од страна на механичар/сервисер. Маслото има моќ на подмачкување и чистење, а правилното одржување може да ја намали потрошувачката за околу 1-3%.

Овој совет се однесува за автомобили со внатрешно согорување

При ниски температури, ефикасно затоплете го возилото

При ниски температури, ефикасно затоплете го возилото

Влијание на потрошувачката на гориво до 85%

Накратко
Литиум-јонските батерии имаат пониска енергетска ефикасност при ниски температури. Ако треба да загреваат за време на работата, полнењето им се исцрпува уште побрзо. На -7°C, некои електрични возила (ЕВ) трошат 6-14% повеќе енергија (во kWh/100 km) отколку на 24°C. Опсегот се намалува на 80-93%.

Краток извештај
Бидејќи ЕВ не можат да користат топлина генерирана од мотор со внатрешно согорување, загревањето има значително поголем ефект врз потрошувачката на енергија отколку кај конвенционалните автомобили. Затоа, возењето на -7°C при загревање на внатрешноста на возилото (до 24°C), резултира со 30-85% поголема потрошувачка на енергија отколку на 24°C, поголемата вредност е за бавно возење во град. Опсегот се намалува на 50-70%.

Така препорачуваме да се избегнува непотребно ладење на внатрешноста на возилото, на пр. со паркирање на возилото во гаража или дури и загревање на возилото додека сè уште е поврзано на станицата за полнење. Додека возите, користете загревање на седиштата, кои се блиску до телото, тоа е многу енергетски поефикасно од загревањето на целата внатрешност.

Овој совет се однесува за електричните автомобили

Избегнувајте да возите кратки релации

Избегнувајте да возите кратки релации

Влијание на потрошувачката на гориво до 50%

Накратко
Кога можете, планирајте го вашето патување така што да комбинирате повеќекратни кратки патувања, особено кога моторот е ладен. Така избегнувате и непотребни километри!

Краток извештај
Студените почетоци чинат дополнително гориво: секое загревање на моторот чини околу 1 километар возење (100-140 g CO2). Затоа, избегнувајте возење со ладен мотор. Напредно: започнете со најдолгото патување за правилно загревање на моторот, проследено со пократките растојанија.

Овој совет се однесува за сите автомобили

Ефективно користете го регенеративното запирање

Ефективно користете го регенеративното запирање

Влијание на потрошувачката на гориво до 20%

Накратко
Ако вашиот автомобил има регенеративно запирање, изберете највисоко ниво и избегнувајте силно запирање.

Краток извештај
Регенеративното запирање може да поврати 80-90% од потребната енергија за да се врати возилото во брзина. Тешкото запирање го прави автомобилот да користи и нормални сопирачки, па затоа треба да се избегнува доколку сакате максимален поврат.

Потрошувачката на енергија на електричните возила може да се намали за околу 20%.

Овој совет се однесува за електричните автомобили

x

Check Also

Дводневна работилница – Општина Штип

Oрганизација на потрошувачите на Македонија на ден 13 и 14 октомври 2022 ...