Делувањето на комисијата е насочено кон подигање на јавната свест за правилната исхрана, едукација и превенција за заштита на потрошувачите од прехрамбени производи кои не се здравствено исправни.
Оваа дејност ќе ја остварува воглавно преку:
- Развој на едукација на популационите групи за правилната исхрана и пласирање на информациите во рамките на локалната самоуправа;
- Унапредување на информирањето на граѓаните преку издавање брошури со практични совети, како и организирање трибини и семинари со локалното население;
- Унапредување соработката со медиумите, контакт емисии и сл.;
- Унапредување на хигиенскиот стандард и исхраната;
- Етикетирање – едукација на потрошувачите за ознаките на производите, нутритивно етикетирање, правилен избор на производот за исхрана;
- Воспоставување соработка со невладини и владини институции (Агенција за храна и ветеринсраство, министерства, служби, организации и др.;
- ОПМ е членка на BEUC – Работна група за исхрана;
- Учество на ОПМ во Codex alimentarius – ОПМ е веќе член во Националниот комитет на Република Македонија;
- Учество на ОПМ во Комисија за органско земјоделие;
- Учество на ОПМ во Комисија за био сигурност;
- ОПМ учествуваше на CI делегацијата на CCFH i CCGP.
Храна и исхрана (брошури)
![]() |
![]() Исхрана ЛЕТО повеќе… |
![]() Исхрана ЕСЕН повеќе… |
![]() Исхрана ЗИМА повеќе… |
![]() Исхрана на стари лица повеќе… |
![]() Исхраната и нашето дете повеќе… |
![]() Адитиви во храната повеќе… |
![]() Додатоци во храната повеќе… |
![]() Храната за посебна нутритивна употреба повеќе… |
![]() Храната во која се додадени витамини, минерали и други супстанци повеќе… |
![]() Водич за бизнис операторите низ законот за безбедност на храна повеќе… |
![]() Водич за Инспекторите за низ законот за безбедност на храна повеќе… |
![]() Водич за Потрошувачите за низ законот за безбедност на храна повеќе… |